Diafragma


Afb. 1

Afb. 2

Afb. 3


Het diafragma getal (ook wel f-getal) geeft aan hoe groot de opening van je lens is. Hierdoor bepaal je de hoeveelheid licht die binnen valt op je sensor. Een klein f-getal geeft een grote opening weer, een groot f-getal geeft een kleine opening aan (afb. 1).

Bij een klein f-getal hoort een geringe scherptediepte (vagere achtergrond en een klein gebied scherp van het onderwerp). Bij een groot f-getal is dit dus omgekeerd. Dit wordt ook wel scherpte diepte genoemd (zie afb. 3)

Het diafragma stel je in dmv de stops, elke stop verdubbeld (+) of halveert (-) de hoeveelheid licht die op je sensor valt.

Het diafragma is de verstelbare opening van je lens waarmee je bepaalt hoeveel licht er doordringt tot de sensor van je camera én hoe groot het scherptegebied is. 


Scherptediepte

De afstand tussen de dichtstbijzijnde en verste punten die acceptabel scherp worden afgebeeld. Deze afstand wordt beïnvloed door de kwaliteit van de lens, het lichtgevoelige materiaal, de gebruikte diafragmaopening en de afstand waarop wordt scherpgesteld. Wikipedia


Focusstacking

Bij een kleine scherptediepte (klein f-getal) is er maar een klein deel van de totale afbeelding scherp. Om dan toch een foto te verkrijgen waarin veel van het onderwerp scherp is, maar toch een vage achtergrond. Het is dan mogelijk om meerdere foto's te maken met telkens een ander scherpstelpunt en deze achteraf in bijv. Photoshop te componeren tot 1 afbeelding. Dit wordt ook wel focusstacking genoemd.

f2.8, 1/1600, iso-1000

f2.8, 1/1600, iso-1000

f2.8, 1/1600, iso-1000

Stack van 3 afbeeldingen